gb

TENSEGRITY

logo02
TENSEGRITIES
welkom slideshow contact 3D afbeeldingen buitenkunst

Welkom

Voor die paar Nederlanders die geïnteresseerd zijn in de boeiende maar tegelijkertijd ook moeilijke constructies die tensegrities worden genoemd, hier de gehele site in het Nederlands. De bedoeling van deze site is om bij te dragen aan de bekendheid van tensegrities. Het hoofdstuk TENSEGRITIESgeeft informatie over de geschiedenis van de tensegrity en de rol van de tensegrity in architectuur en in de biologie. In het hoofdstuk KUNSTworden een aantal van mijn creaties geprestenteerd. Over het algemeen hoop ik dat deze site de juiste smaak heeft om de "nieuwkomer" enthousiast te maken en misschien stimuleert het diegene die al vertrouwd is met tensegrities om te blijven experimenteren.

Op deze pagina slechts één foto van een tensegrity voor diegene die geen idee heeft wat een tensegrity is.

Persoonlijk vind ik het nog steeds bijzonder dat een paar houtjes en touwtjes zo fascinerend kunnen zijn. Ik denk dat het ook iets te maken heeft met de verschillende disciplines die in een tensegrity samenkomen. De ontwerpfase vraagt veel driedimensionaal inzicht en is zonder meer een wiskundige uitdaging. Na dit denkwerk kan begonnen worden aan het handwerk: zagen van de stokjes, het knopen van de touwtjes en het uiteindelijk in elkaar zetten van de constructie. Bij sommige tensegrities is het bijzonder om te zien hoe tot het laatste touwtje de hele constructie nog plat op de grond ligt en de stokjes op een spel mikado lijken. En met dat laatste touwtje waarmee de laatste twee stokeinden worden verbonden verrijst er een compleet bouwwerk schijnbaar uit het niets.. En tensegrities zijn meer. Misschien is het toeval maar de tensegrity heeft een boeiende geschiedenis waarbij ook veel discussie is geweest over de practische toepassingen van de tensegrity in de architectuur. Er zijn zelfs biologen die onderzoek doen naar de rol van tensegrities in de natuur. Is ons skelet ook een tensegrity constructie? Zijn er kleine tensegrities in iedere biologische cel? Naar het schijnt zijn er al meer dan 2000 artikelen geschreven over tensegrities in de biologie.

tensegrity 224
Een tensegrity

Voor diegene die al bekend zijn met het begrip tensegrity herhaal ik de woorden die Landolf Rhode ooit tegen mij zei: "Lets keep up this communication for ideas and more. The field of tensegrity is huge and not so well-known and there are only few people working on this..."

Ik denk dat als je deze hele website hebt doorgewerkt je jezelf een kenner op het gebied van tensegrities mag noemen omdat er dan waarschijnlijk niet meer dan tienduizend mensen zijn die meer over tensegrities weten dan jij. Maar je bent nog zeker geen expert en dat word je denk ik ook niet door alle links op deze site volledig door te lezen of zelfs uit je hoofd te leren. Want om een expert te worden zul je de computer uit moeten zetten en zelf aan de slag moeten gaan..


Marcelo Pars

Marcelo Pars