gb

TENSEGRITY

logo04
KUNST
kunst drie waaiers conventioneel houten ringen zegelring fauteuil stalen bogen ogen vlinder eeuwige golf brug DNA ring ellips tetraëder icosaëder twee icosaëders kubus-octaëder zadel worm 90 stokjes kubus trofee bal meer..

Conventioneel

Torens en bollen of ballen behoren tot de meest conventionele tensegrity vormen. In feite zijn ze zo conventioneel dat ze misschien niet eens in de "kunst"-sectie van deze site thuis horen. Maar misschien laat ik hier toch enige voorbeelden zien om aan te tonen dat ook binnen deze conventionele vormen nog talloze variaties mogelijk zijn.

Het is niet heel duidelijk te zien op bovenstaande foto maar de touwtjes aan de buitenzijde vormen twaalf vierkanten die allen los van elkaar staan. De vierkanten lijken een beetje op eilandjes en dat is op een bepaalde manier grappig omdat Fuller ooit eens een tensegrity heeft beschreven als "compressie-eilanden in een zee van spanning". In deze tensegrity zijn niet alleen de stokjes eilanden, maar lijken de touwtjes ook eilanden te vormen. Infilmszijn de vierkantjes mogelijk beter te zien.

tensegrity 080
tensegrity 149

Icosaëder bal

Deze is misschien minder origineel dan bovenstaande "zon", maar hij is wel bijzonder rond. Het is een typische "twee lagen" tensegrity met een schil van touwtjes aan de binnenzijde en een schil aan de buitenzijde, gebaseerd op de vorm van een echte icosaëder.

Deze tensegrity bal kan ook op films bekeken worden.


tensegrity 101


tensegrity 102


tensegrity 103


tensegrity 105


tensegrity 106


tensegrity 104
tensegrity 099

tensegrity 100

Torens

De beroemdste toren is gemaakt door Kenneth Snelson. Eigenlijk zijn er twee torens: De eerste is gemaakt in 1968, heet Needle Tower I en staat in het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in de Verenigde Staten. De tweede, Needle Tower II, is een jaar later gemaakt en staat in de beeldentuin van het Kröller Müller museum in Nederland. Deze foto's tonen kleine variaties op de toren van Snelson. Zo hebben alle stokeinden hier vier touwtjes, terwijl bij de Needle Tower aan ieder stokeinde vijf kabels zitten.
tensegrity 136
tensegrity 135

Bij deze toren zijn alle lagen (of verdiepingen) in de zelfde richting in plaats van om en om in tegenstelde richting zoals bij de Needle Tower.


tensegrity 138

tensegrity 139
tensegrity 137
Een toren zoals ontworpen door Jan Marcus: tensegrity 157
Marcelo Pars